miercuri, 27 august 2014

Zeita compasiunii si milei-Kuan Yin



Numele Kuan Yin sau Guan Yin, este o forma scurta de la Kuan-shi-Yin, si inseamna „ cea care observa sunetele (plansetele) lumii. Aceasta zeita este foarte repectata in cultura asiatica.
In religia budista Guan Yim/ Guan Yin/Kuan Yim/ Kuan Yin, este sinonim cu Bodhisattva Avalokitesvara, izvorul milei, al compasiunii, al bunatatii si al dragostei.
Bodhisattva-iluminat, cineva care a dobandit eliberarea si este destinat sa devina un budha, dar a ales sa nu paraseasca lumea, pana ce toti copiii lui Dumnezeu vor fi salvati.
 Avalojkitesvara: Cuvantul ‘avalokita’ inseamna "a vedea sau a privi in jos" iar ‘Êvara’ inseamna "domn " in limba Sanskrita).

Kuan Yin este zeita milei si compasiunii si are grija de omenire, asemenea Fecioarei Maria din crestinism. Multi o numesc Madona Estului, datorita asemanarii sale cu Maica lui Dumnezeu.
Pentru oamenii din Japonia, ea este cunoscuta ca Kannon, iar pentru cei din China ca si Guanyin. Multe dintre legendele o aseamana cu Miao Shan, o printesa faimoasa pentru marea ei dragoste si compasiune. Mai este cunoscuta si in Tibet cu numele de Tara.
Legenda printesei Miao Shan
Miao Shan a fost o printesa renumita pentru marea ei dragoste si compasiune. Atunci cand aa crescut, tatal sau Miao Chuang Yen a decis sa o marite cu un barbat bogat dar fara sentimente. Miao Shan a refuzat si i-a spus tatalui sau ca se va marita numai daca acea casnicie va elibera lumea de suferinta, de boli si de moarte. Tatal sau sigur ca nu a gasit un asa sot si a pedepsit-o pe Miao obligand-o sa mearga la o manastire unde trebuie sa munceasca si sa ii ingrijeasca pe bolnavi zi si noapte. Miao Shan chiar s-a bucurat si a acceptat cu devotament vorbele tatalui sau. Acolo printesa s-a imprietenit cu toata lumea, in ciuda faptului ca toti se purtau urat cu ea. Imparatul devedea pe zi ce trece mai furios si intr-una din zile s-a imbonavit foarte tare. Doctorul care a venit sa-l consulte i-a spus ca are icter, si ca nu exista decat un leac pentru asta. Solutia era un medicament facut din mainile si ochii unei persoane care nu poseda violenta. Imparatul nu stia de existenta unei asemenea persoane, insa doctorul da. Acea  persoana exista si atunci cand Miao Shan a aflat de boala tatalui ei, a acceptat cu bucurie sa-l ajute. Dupa ce s-a recuperat imparatul a vrut sa stie cine e acea persona care s-a putut sacrifica pentru un necunoscut. Cand a aflat ca e chiar fiica sa, imparatul si-a cerut iertare si a ridicat un templu in munti pentru ea. Apoi Miao Shan si-a continuat calatoria ei spre Rai, dar inainte sa ajunga la portile acestuia, a auzit strigatele lumii si s-a intors, jurand ca va ramane aproape de pamant pana ce toate fiintele vor fi iluminate si nu vor mai fi suferinte.
OM MANI PEDME HUM!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu