marți, 13 august 2013

Ametistul/Amathyst

Originea etimologică a numelui provine din limba greacă αμεθυστoς (amethystos) = „contra beției”, numele acesta se datorează credinței că persoana care poartă un ametist este cruțat de beție la consumarea vinului.

 O altă variantă a originii etimologice a numelui de ametist provine din legenda în care Bachus zeul vinului a turnat vin pe o nimfă care era transformată cristal, cristalul devenind violet. Ametistului i se mai atribuie rolul de apărare contra demonilor, contra furtului, această credință explică faptul că mormântul merovingienilor conținea șiraguri de ametist.


Ametistele fiind relativ răspândite; în natură, ele au fost folosite, din cele mai îndepărtate timpuri, drept podoabe și în scopuri rituale. Cel mai vechi ametist gravat din câte au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice, a fost găsit în mormintele regale clin Micene, în urma săpăturilor efectuate de Heirich Schliemann, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Frumoasa gemă violetă, datând din mileniul al II-lea î.Hr., este gravată în intalie, adică în adâncime. Sculptura reprezintă o căprioară ce-și privește, cu capul întors, puiul care suge. Pe teritoriul Greciei și în Asia Mică s-au descoperit cupe de ametist, datând din mileniul I î.Hr.

 Amethyst is a violet variety of quartz often used in jewelry. The name comes from the Ancient Greek a- ("not") and μέθυστος methustos ("intoxicated"), a reference to the belief that the stone protected its owner from drunkenness. The ancient Greeks and Romans wore amethyst and made drinking vessels of it in the belief that it would prevent intoxication. It is one of several forms of quartz. Amethyst is the traditional birthstone for February.
sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu